SuomiFinland100-tunnus
Pidot
Kaustisen kansanmusiikkijuhlien juhlahanke vuodelle 2017
Kaustisen 50. kansanmusiikkijuhlat 10.-16.7.2017

Suomalaisen kansanmusiikin historia on vahvasti sidoksissa juhlakulttuuriin. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vuoden 2017 teemana onkin pidot.

Pitopöytään kutsutaan koko Suomi. Alueellisten perinteiden ohella mukana ovat uussuomalaiset ja kokonaan uudet juhlakulttuurin muodot. Musiikin ja tanssin lisäksi nostamme esiin myös ruoka- ja pukeutumiskulttuurin kirjoa. Kaustisen pidot on elävää ja aineetonta kulttuuriperintöä, ja kattausta täydentää myös uusia perinnecocktaileja miksaava Suomi.

Maakunnat mukaan! Kaikki maakunnat tuodaan esiin kutsumalla mukaan pelimanni- ja kansantanssikenttä tuottamaan juhlille ohjelmaa, jossa paikallisia pito- ja juhlaperinne-elementtejä tuodaan tähän päivään festivaalin lukuisilla pelimanniesiintymislavoilla.

Lastenkutsut toteutetaan kaustislaisen lasten ja nuorten kansanmusiikkipedagogiikan helmen, Näppärien johdolla. Näppärit kutsuu kansainväliset yhteistyökumppaninsa juhlimaan kanssaan 100-vuotiasta Suomea soittaen, laulaen ja tanssien. Luvassa on vieraita ainakin Etelä-Afrikasta, Pohjoismaista ja Itämeren maista.

Kolmantena ohjelmakärkenä on hääperinne. 1960-luvulla loppunut kolmipäiväinen kruunuhääperinne on ollut maaseudun juhlaperinteiden, musiikin ja tanssin säilymisen kannalta keskeinen. Tämä perinne herätetään Kaustisella eloon pitopöytineen, musiikkeineen ja häätansseineen. Näihin häihin kaikki on kutsuttu!

Käsittelyyn otetaan myös uudenlaiset juhlakulttuurit, uskonnolliset juhlat ja ”viiskymppiset”, 50-vuotiaiden toivekonsertti. Valokuvanäyttelyssä retrospektiivit ja perhealbumit kohtaavat, kun arkistokuvamateriaali ja kotialbumien kuvat kootaan yhteen.

Pidoilla juhlistetaan paitsi 100-vuotiasta Suomea myös 50 vuotta täyttävää festivaalia.

Osana suurta juhlavuotta vietetään myös Suomen Eläkeliiton valtakunnallisia kesäpäiviä Aitovieriltä pitoihin -hankkeen myötä. Lue lisää >>>

Pidot-juhlahanke Suomi 100 -sivustolla >>>

Share