INFO

INFOBYRÅN finns på musikgymnasiet under festivalen. Tel. 040 1701 966.

FÖRSTA HJÄLPEN finns på högstadieskolan på festivalområdet. Tel. 040 7079 869.

FESTIVALPARKEN, som ligger i Kaustby-centrum nära skolorna, är platsen där största delen av festivalens föreställningar äger rum. Parken lämpar sig väl för hela familjen och den är känd för att vara ren, vårdad och trivsam. Keskipohjanmaa-arenan är hjärtat i festivalparken.

FOLK SHOP finns i högstadieskolan. På Folk Shop hittar du ett bra urval av folkmusikpublikationer: bandningar, böcker, instrument och tillbehör och naturligtvis festivalprodukter! Artister som kommit ut med nya skivor ordnar även överraskningsspelningar på Folk Shop! Finlands Folkmusikförbund och Folkmusikinstitutet ansvarar och tar hand om Folk Shop i samarbete med festivalen.

FESTIVALBUTIKEN är festivalens egen butik. Den ligger på Festgården vid caféet. I butiken hittar du festivaltextiler och andra festivalprodukter.

VYKORT kan du köpa och skicka i Folk Shop och i Festivalbutiken.

ÅLDERSGRÄNSER Restaurang Troka och Vinstugan, åldersgräns 18 år på kvällarna. På Kallioklubben och på Café Mondo finns det områden för underåriga.

GARDEROBEN finns på musikgymnasiet, avsedd i första hand för instrument (gratis för spelmän).

HUNDAR är välkomna till festivalområdet men inte till restauranger, i föreställningssalar eller andra inomhusutrymmen. Hundar ska hållas kopplade och ägarna ska se till att avföring lämnas till för det avsedda platser.

FESTIVALEN ÄR RÖKFRI. Det är tillåtet att röka endast i särskilt markerade platser i festivalområdet.

TRAFIKFÖRBINDELSER Den närmaste tågstationen ligger i Karleby (ca 45 km), och därifrån finns det en bussförbindelse till Kaustby. Tågtidtabeller hittar du på VR:s hemsida www.vr.fi. Busshållplatsen, där regelbundna bussturer och festivalens egen festivalbuss stannar, finns ca 50 m till höger om ytterdörren på tågstationen. Festivalbussen stannar vid Spelmanstorget i Kaustby. Det finns skyltar som visar vägen från Kaustby centrum till festivalområdet för dem som kommer med bil.

PARKERINGSPLATSERNA finns vid musikgymnasiet på Meerbuschvägen och på Pajalavägen och vid Kansantaiteenkeskus. Parkeringen är gratis. Det finns särskilda parkeringsplatser för dem som uppträder eller arbetar på festivalen. Trafikövervakare vägleder på parkeringsplatserna.

HITTEGODS Under festivalen finns hittegodsbyrån i infobyrån på musikgymnasiet. Efter festivalen kan man fråga efter hittegods på polisstationen i Kaustby.

PORTAR Det finns två huvudportar på festivalområdet: vid musikgymnasiet Meerbuschvägen 1 och in vid centrumet, på Spelmanstorget.

TAXIN betjänar på Spelmanstorget. Tel. 040 7080 490. (Obs! I bruk endast under festivalveckan!)

WLAN-NÄT i festivalparken erbjuds av KaseNet.

TRANSPORT

TÅG Mellan Helsingfors och Rovaniemi går dagligen många tåg. Den närmsta stationen är i Karleby (ca 45 km från Kaustby). Tågtidtabellerna finns på VR:s hemsidor. Det går buss mellan Karleby och Kaustby och busstationen ligger nära nära tågstationen i Karleby. Det finns en busshållplats utanför järnvägsstationen där bussarna också stannar.

BUSS Under festivalen går det extra bussturer mellan Karleby-Kaustby-Vetil. Festivalbussens tidtabeller finns också i festivalens programblad! Festivalbussen stannar på Spelmanstorget, nära festivalområdet. Det går också turbussar från Karleby till Kaustby. Turbussarnas tidtabeller finns på Matkahuoltos hemsidor. Matkahuoltos busshållplats finns i Kaustby bakom Teboil.

FLYG Den närmaste flygplatsen finns i Kronoby. Det är ca 35 km från Kaustby till flygplatsen. Se tidtabellerna för Finnair och Flybe!

BIL Det är skyltat från Kaustbycentrum till festivalområdet. P-platserna finns på Meerbuschvägen, Pajalavägen och Folkkulturcentret (se karta). Artister och arbetare har också egna p-platser. Tarfikövervakarna dirigerar gästerna, artisterna och festivalarragörerna.

RESTAURANGTJÄNSTER

FESTIVALRESTAURANGEN

Den förnyade matrestaurangen bjuder på smakliga läckerheter från buffet-bordet – en stor del är närproducerad och/eller ekologisk mat. Det finns tre olika alternativ (även vegetariskt) dagligen att välja mellan. Den rikliga festivalfrukosten serveras tis–sön kl. 8–10 och lunch/middag serveras tis–lör kl. 11–19 (mån 15–19). Man kan även köpa take away-mat på restaurangen!

CAFÉ MONDO Njut av livemusik och av ett mångsidigt öl- och ciderurval i hjärtat av festivalområdet. Fullständiga rättigheter. Och blir man småhungrig går det att köpa små snacks! Separat område för underåriga.

TROKA (åldersgräns 18 år på kvällarna) På Troka får man njuta av livliga akustiska jamstunder. Övre terrassen har alltid öppet för fritt musicerande och på den nedre får olika spelmansgrupper dig att dansa! Utsikten från restaurangen över hela festivalparken och arenan är underbar. Mångsidigt drycksortiment. Fullständiga rättigheter.

KALLIOKLUBBEN Den traditionsrika klubben på festivalen är i Kalliopaviljongen. Njut av klubbstämningen och friska drycker bekvämt under taket. På vägen kan du stanna och lyssna på musik på Kansantaiteenkeskus. Fullständiga rättigheter. Separat område för underåriga.

SPELMANSHUSET Det gamla Kaustby blir vid liv på Spelmanshuset. Kom och smaka på den berömda oststeken från Kaustby. Caféprodukter och fullständiga rättigheter.

MARJAANANVILLEN KAFFILA Det populära caféet på Festgården. Programmet på den akustiska Krenikka-scenen garanterar att alla trivs! Det serveras på ekologiskt kaffe, te, förfriskningar och naturligtvis på något smått att äta, både sött och salt. Bredvid caféet finns Festgårdens stämningsfulla scen och dansgolv. Öppet mån 15–23, tis–ons 10–23, tors–lör 10–24.

VINSTUGAN (åldersgräns 18 år på kvällarna) Den sympatiska restaurangen fortsätter i nya lokaler vid Spelmanstorget. I Vinstugan kan du njuta av stämningen också på den stora, soliga terrassen. Artister uppträder i Vinstugan ända in till sena kvällen, både inomhus och på terassen. Vinstugan bjuder på ett högklassigt vinsortiment. Fullständiga rättigheter, försäljningsställen inne och på terrassen.

RESTAURANG KONSERTTIINA Café på Kansantaiteenkeskus. Öppet tis–lör.

VÅFFELKAFÈ Gårdscafé på Spelmanstorget. Säljer bl.a. våfflor och laxsoppa.

MATKIOSKERNA I FESTIVALPARKEN I närheten av Keskipohjanmaa-arenan kan du köpa många slags maträtter ända in till småtimmarna! Grillmat, fiskrätter, husmanskost, kinesisk mat och olika korvar m.m. Fråga också gärna efter vegetariskt och barnrätter!

Evenemangsrestaurang Eventpro – Food factory for your folk.
Kappelin grilli – Lokala grillen bjuder på läckerheter från hamburgare till korv med pommes frites.
Lännen juhlapalvelu – Fiskrätter bl.a. stekta siklöjor, lax, rökt lax med aura ost och halstrad sik.
Vary bun – Kinesisk mat, vårrullar, ris- och nudelrätter.

GLASS & GODIS I festivalparkens kiosker kan du köpa hemgjord glass, popcorn och godis!

PRESENTATIONER

SKOMAKARMÄSTARE kl. 10–18, på Festgården

Skomakarmästaren Tylli tillverkar traditionella skodon. I presentationen får man se hur man tillverkar en traditionell ”supikas-sko” och andra arbetsmoment. I reparationer används en traditionell tramp-Singer.

FESTIVALHANTVERK kl. 12–18, På Festgården

Taito Keski-Pohjanmaa ordnar verkstäder åt vuxna och barn. Du kan antingen följa med i mästarnas och verkstadsarbetarna arbetar eller prova själv! Du hittar information om verkstäder för varje dag på s. X! (materialavgift i verkstäderna)

VÄVSKEDSBAND-VERKSTAD fre 15.7. kl. 11–14, Vanha Markku (Festivalbussens Markkula-hållplats, Jyväskyläntie 379)

Kom med och designa och gör ditt eget vävskedsband! En verkstad med handleding och ett allomfattande informationspaket om vävskedsband, arbetsredskap, varp och teknik. Hantverkaren Mari Solja som handledare. Materialavgift 10 €. Ifall du vill göra ett hellångt band kan du köpa redskapen åt dig själv (55 € innehåller vävskeden, skytteln och brickan.) Du kan givetvis också ta med dina egna redskap. Förhandsanmälan marisol@kapsi.fi. Max 20 pers. Fråga efter lediga kursplatser också på plats.

UTSTÄLLNINGAR OCH ANNAT

FOLKDRÄKTSKLINIKEN öppet kl. 10–19, på högstadieskolan

På kliniken får du hjälp med dina sömnadsfrågor, allt från hur man syr knappar till hur man tar hand om sina dräkter, från hur man använder olika huvudbonader till hur man stärker en skjorta. En utsällning med folkdräkter från Kajanaland enligt årets landskapstema.

FINLANDS FOLKINSTRUMENTMUSEUM öppet kl. 10–21, Kansantaiteenkeskus

Som grundutställning Perhonjokilaaksos folkmusikshistoria samt som sommarens 2016 utställning Paimensoittaja Teppo Repo. Gratis inträde!

INSTRUMENTMAKARNAS FÖRSÄLJNINGSUTSTÄLLNING öppet tis–lör 12–18, på högstadieskolan

Även instrumentservice av småskaliga skador och bl.a. strängar för gitarr och mandolin.

8 SMÅ HISTORIER öppet mån–lör 12–18, Sparbankens mötessal (Kaustintie 2)

Tiina Palolas och Maria Leppänens konstutställning. Gratis inträde!

TATUERINGSSTÄLLET öppet tis–lör kl. 12–22, på högstadieskolan

Studio Laura Koski (Karleby) har designat en Kaustby-kollektion för festivalen. Den superpopulära studion har månadslånga köer men på festivalen kör man lyckligtvis med walk in-princip!

UNDERSÖKNING AV ÖGONRÖRELSER FÖR FIOLSPELMÄN öppet mån–lör, tidsbeställning, på högstadieskolan

I forskningsprojektet ”Nuotinluku ja silmänliikkeet” (Notläsning och ögonrörelsen) vid Åbo och Jyväskylä universitet forskas hur fiolspelmän läser noter. Man kan delta genom att anmäla sig på plats. Undersökningen är öppen för förbipasserande och tar ca en halv timme. Ytterligare uppgifter: marjaana.puurtinen@utu.fi

BUTIKER

FOLK SHOP öppet kl. 10–22, på högstadieskolan

Ett bra urval av folkmusikspublikationer: bandningar, böcker, instrument och tillbehör och naturligtvis festivalprodukter! En annan Folk Shop-butik finns på Kansantaiteenkeskus!

FESTIVALBUTIKEN öppet kl. 10–22, på högstadieskolan

Härliga festivalprodukter från skjortor till vykort!

TAITO CRAFT SHOP öppet kl. 10–22, på högstadieskolan

Hantverksdesign från hela Finland, produkter från Mellersta Österbotten, material och idéer.

ARTRINKI öppet kl. 10–19, på högstadieskolan

Hantverk från Kaustby!

FESTGÅRDENS BASAR öppet kl. 10–22, på Festgården

Hantverk, design, kläder, smycken och annat underbart!

KAUNISTON TAIDELASI Glas- och pärlsmycken
PAULANKA Linnekläder och accessoarer, smycken och andra handgjorda ljuvheter
VEHKOMÄKI PAULA DESIGN Linnekläder
INKA WASI Hantverk, musik och instrument från Sydamerika
SANSAAR OY Etiska hantverksprodukter från Nepal
MAGNETIX WELLNESS Magnetsmycken och -produkter
KANSANLÄÄKINTÄKESKUS Muskel- och ledkorringering i Kaustby-stil, behandlingspresentationer, produkter
ORIFLAME-EDUSTUS SATU LAASASENAHO kosmetik- och wellness-produkter
TAIDEKÄSITÖITÄ SIRPA SALMU Tovade kort, inredningstavlor
KELTTIKORUT 925 Oy De vackraste keltiska smycken av det bästa 925-silvret!
JOHANNA K. DESIGN Stickarbeten och ekologiska mjukisdjur av spillbitar
IDEALAHJAT KY Köks- och dukningsprodukter, smycken, sjalar, hattar och presentartiklar
BAIARI Handgjorda mikromakramésmycken
KH-DESIGN Paula-band

Share